Paganinis demon – berättelsen om violinisten Niccolò Paganini

Titel: Paganinis demon

Speltid: 1h 20 min

Inspelningsår: 2004

Likt ormen hypnotiserar sina offer, förförde Paganini sina åhörare med sitt sårbara violinspel och sin omänskliga uppenbarelse. Musiken som Paganini skapade på sina fyra strängar är fulländad dramatik för örat. Det är musik fylld av mystik, nyckfull glädje och plågsam sorg.
Niccolò Paganini (1782 – 1840) var ett underbarn som under faderns hårda press träget övade på sin violin. Han blev en av de skickligaste violinisterna någonsin, men hans framgång blev också hans undergång.

Paganinis moder hade en gång en dröm där djävulen kom på besök och varslade om att hennes son skulle komma att bli världens största violinist. Denna diaboliska förnimmelse kom att bli synonymt med familjenamnet. Han fick därefter ryktet om sig att vara övernaturlig och i maskopi med djävulen.Paganinis riktigt stora genombrott kom som trettonåring efter en konsert i Genua, hans födelsestad. Paganini blev, kan man säga, den första stora supercelebriteten. Han kunde framföra upp emot 150 konserter på ett år och hade en förmögenhet värd fem gånger hans egen vikt i rent guld.

I kombination med en sviktande hälsa, både fysiskt och psykiskt, samt de vågor av framgång han red på, var det inte så märkligt att han tappade fotfästet. Spel och kvinnor tog det mesta av hans intjänade rikedom. Det gick till och med så långt att han fick pantsätta sin violin.
Paganinis stjärna dalade, trots försök att återuppta ställningen som ledande violinist. I Nice år 1840 avled Niccolò Paganini efter en längre tids sjukdom. Men än i dag fortsätter hans alster av stråkmusik att förtrolla åhörare världen över.

Betygsätt "Paganinis demon – berättelsen om violinisten Niccolò Paganini" dokumentären

1 av 52 av 53 av 54 av 55 av 5 (Inga röster)
Loading...

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ranka


Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook