New York

Titel: New York – A Documentary Film

Speltid: 100 min (En dokumentärserie i 10 delar)

Inspelningsår: 2010

Staden New York i USA liknar ingenting annat. Dess mörka skönhet och oefterhärmliga kraft har i flera generationer väckt människors drömmar. Staden är till synes själva förkroppsligandet av all ambition, all strävan, all romantik och all åtrå som en människa kan känna.

Mer än någon annan plats i USA är New York staden som amerikanarna älskar att älska och älska att hata – städernas King Kong, staden som har inspirerat till större ambivalens än någon annan stad i USA. I nästan 400 år har New York varit en smältkittel för kapitalism och demokrati, och ett mänskligt experiment som innebär att se om alla olika typer av människor från hela världen kan leva tillsammans på en och samma plats.

Nyckeln till stadens unika karaktär finner man i stadens historia. Till skillnad från puritanska Boston eller kväkarstaden Philadelphia, grundades New York 1624 som ett affärsföretag och inte som en religiös koloni. New York grundades av holländarna vars huvudintresse var pengar. Utan vare sig religiösa eller ideologiska krav, utvecklades New Amsterdam snabbt till att bli en av de mest skiftande platserna på jorden. Vid en folkräkning 1643 räknade man med att det talades 17 olika språk på stadens gator, däribland franska, engelska, tyska, spanska, polska och portugisiska.

Det viktiga samspelet mellan handel och mångfald – kapitalism och demokrati – kom att definiera New York och forma varje del av stadens karaktär. Detta skapade en av de mest spännande, uppfinningsrika och föränderliga kulturer som världen skådat.

Betygsätt "New York" dokumentären

1 av 52 av 53 av 54 av 55 av 5 (Inga röster)
Loading...

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ranka


Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook