The trouble with atheism – Ateismens problematik

Titel: The trouble with atheism Speltid: 1 h Inspelningsår: 2006

The trouble with atheism är en, en timme lång dokumentär om ateism, skapad av Rod Liddle. Det sändes för första gången på Channel 4 (USA) i december 2006. Dokumentären fokuserar på att kritisera ateism. Programmet innehåller intervjuer med ett antal framstående vetenskapsmän och kända ateister Richard Dawkins och Peter Atkins samt anglikansk präst John Polkinghorne. Den innehåller också en intervju med Ellen Johnson, ordförande i föreningen amerikanska ateister.

Liddle inleder dokumentären med att granska den kritik mot religion som många gånger förs fram inom ateistiska kretsar, och då särskilt de antireligiösa argument som bygger på förekomsten av religiöst våld. Han menar att ”dumma människor och en längtan efter säkerhet och syndabock”, inte religion, är att skylla för detta våld, och att ateismen många gånger tenderar att bli lika dogmatisk som religion.

För att stödja sin avhandling presenterar Liddle flera exempel på handlingar och ord där man kan dra direkta paralleller till religiösa attityder. Han karaktäriserar Atkins och Dawkins som ”fundamentalistiska ateister” och ”evangelister”.
Liddle hävdar att vetenskapen i sig är besläktad med religion: ”problemet för ateister är att vetenskap många gånger inte är så långt borta från religionen, som man kanske först tror.”

Han beskriver Fermilab, en US Department of Energy National Laboratory fokuserat på partikelfysik, som en ”vetenskapens tempel”, och hävdar vidare att Charles Darwins egna texter The Origin of Species, närmast betraktas som en ”helig text” av ateister.

Betygsätt "The trouble with atheism – Ateismens problematik" dokumentären

1 av 52 av 53 av 54 av 55 av 5 (Inga röster)
Loading...

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ranka


Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook