Beyond the Glory – Ultimate Fighting Championship

Titel: Beyond the Glory – Ultimate Fighting Championship

Speltid: 43 min

Inspelningsår: 2005

För bara några år sedan betraktades UFC – Ultimate Fighting Champoionship som en barbarisk blodsport, idag har MMA miljontals utövare och en trogen supporterbas världen över.

UFC – Beyond The Glory är en dokumentär av FSN. Den analyserar tillväxten av UFC och dess betydelse för det erkänande mixed martial arts fått idag. Beyond The Glory tittar på hur en sport som höll på att förbjudas, lyckades återhämta sig till att bli den snabbast växande sporten i världen idag. Dokumentären visar hur Ultimate Fighting Champoionship växte från den råa blodsporten som den en gång var, till en accepterad internationell företeelse och UFC fighters till förebilder.

UFC

Ultimate Fighting Championship (UFC) är en amerikansk mixed martial arts-organisation som är den största i världen. Många topprankade MMA-utövare ingår i organisationen som anordnar många galor över hela världen. UFC har sju viktklasser och använder regelverket Unified Rules of Mixed Martial Arts. Dana White är organisationens högste chef medan Frank och Lorenzo Fertitta kontrollerar dess ägare, Zuffa, LLC.

Inspirerad av vale tudo-turneringar i Brasilien har UFC och MMA sina rötter i antikens olympiska kampsport pankration från 648 f.Kr.1993 hölls den första UFC-galan i Denver, Colorado, USA. Med utövare av olika kampsporter – bland annat boxning, brasiliansk jiu-jitsu, brottning, Muay Thai och karate – ville UFC fastställa den mest effektiva kampsporten i en riktig strid.

I och med kabelteveavtal och utvidgning till Kanada, Europa, Australien, Mellanöstern, Asien och nya marknadsandelar inom USA, har UFC ökat i popularitet och fått större uppmärksamhet av etablerad media. Sedan 2011 har tittare kunnat följa UFC på betal-TV i USA, Brasilien, Australien, Kanada, Nya Zeeland och Italien. UFC-galor sänds i över 130 länder, på 20 olika språk.
UFC 74 i augusti 2007
Innehåll

Historia

De första UFC-galorna var 8-mannaturneringar där deltagarna var tvungna att besegra tre motståndare samma kväll för att bli galans Ultimate Fighting Champion. De flesta deltagare hade endast erfarenhet av en kampart som till exempel boxning, judo, jujutsu, och hade liten erfarenhet av att slåss mot motståndare från en annan kampart. Då viktklasser saknades kunde deltagarna möta motståndare som var mycket tyngre och längre. Sammantaget ledde det till att tidiga matcher i UFC var korta och våldsamma vilket stämde med UFC:s dåvarande slogan: ”There are no rules!” (”det finns inga regler”). Avsaknaden av regler var inte helt korrekt då tekniker som att dra i motståndarens hår eller attackera motståndarens skrev ansågs av de flesta deltagarna vara osportsligt men fortfarande formellt giltiga.

Sportens brutala natur gjorde att UFC snart uppmärksammades av myndigheter och UFC förbjöds i nästan alla amerikanska delstater. För att UFC skulle kunna överleva infördes efter hand allt fler regler men grundidén att vara en sport där fighters från olika kamparter kunde mötas och slåss både stående och på marken behölls. Regeländringar som införandet av fem minuter långa ronder, tillåtelse för ringdomaren att stoppa en match, viktklasser och begränsningar av vilka områden på kroppen som kunde attackeras gjorde att UFC förvandlades till en legitim sport som sanktioneras i de flesta nordamerikanska stater.

UFC arrangerar även galor utanför USA, man har bland annat varit i Kanada, Australien, Tyskland och Storbritannien. Den 28 oktober 2010 meddelade UFC:s VD Dana White att UFC skulle slås ihop med systerorganisationen WEC. De båda organisationerna ägdes av företaget Zuffa. (Saxat från wikipedia) Senare har Zuffa även förvärvat Strikeforce.

Betygsätt "Beyond the Glory – Ultimate Fighting Championship" dokumentären

1 av 52 av 53 av 54 av 55 av 5 (2)
Loading...
Tags:

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ranka


Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook